Nyheter

DIVA – Digitalt førstevalg i en distriktskommune: Utvikling av en modell for organisering av virtuell avdeling i helse- og omsorgstjenesten.

Vestvågøy kommune har fått 2,5 mill kr fra RFF Nordland til regionalt innovasjonsprosjekt
Prosjektet DIVA tar utgangspunkt i et behov for å utvikle smartere og mer robuste helse- og omsorgstjenester i distriktskommuner med lange reiseavstander og økte oppgaver, gjennom å ta i bruk digitalt førstevalg og virtuell avdeling for hjemmeboende personer med komplekse tjenestebehov. Prosjektet er et samarbeid mellom Vestvågøy kommune/USHT Nordland, Nordlandsforskning, Høgskolen i Molde, VisibaCare, og Helseinnovasjonssenteret. Gjennom fire arbeidspakker som omfatter utvikling og følgeforskning skal aktørene utforske muligheter, begrensninger, og dilemmaer, som knytter seg til utvikling av virtuell avdeling i hjemmebaserte tjenester i en distrikts- og kystkommune i Nord-Norge. Prosjektet skal finne ut hva «digitalt førstevalg» i praksis kan innebære for pasienter og for ansatte i hjemmebaserte tjenester i en slik kontekst, hvordan det kan innføres gjennom samskaping, og hvordan virtuell avdeling kan inngå i organisasjonen som helhet. Prosjektet vil også utforske den digitale – fysiske grensen for yting av helsetjenester til personer med komplekse behov i rurale strøk. Prosjektet legger stor vekt på formidling, og vil formidle kunnskapen gjennom en håndbok, nettside, en podcast, og gjennom artikler. Kunnskapen antas å være av stor nytteverdi for andre distriktskommuner, som står overfor de samme utfordringene.

Støtte fra NFR til Forprosjekt for innovasjonsprosjekt i offentlig sektor

Vestvågøy kommune har fått støtte fra NFR til et forprosjekt for innovasjonsprosjekt i offentlig sektor som vi har kalt Riktig legemiddelbruk hos pasienter med psykisk utviklingshemming - - et innovasjonsprosjekt med potensielt stor nasjonal verdi.
Prosjektets hovedmål er å utvikle en tjeneste for brukere med psykisk funksjonshemming som sikrer optimal legemiddelbruk. Samarbeidspartnere i prosjektet er Institutt for farmasi, UiT og Farmasøytisk institutt UiO.
Klikk her for link

Revidert nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring

Revidert utgave av nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring erstatter den tidligere retningslinjen IS-1580 «Nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring» fra 2009.
Retningslinjen for forebygging og behandling av underernæring dekker kun tilstander med mangel på energi og protein. Den dekker ikke for lavt eller for høyt inntak av mikronæringsstoffer eller overvekt og fedme.Det er imidlertid også viktig å fange opp overvekt, fedme og mangeltilstander som del av god ernæringspraksis. Derfor bør denne retningslinjen sees i sammenheng med andre retningslinjer, veiledere og prosedyrer for pasienter med kombinasjoner av feilernæringstilstander.

Støtte fra NFR til Forprosjekt for innovasjonsprosjekt i offentlig sektor

Vestvågøy kommune har fått støtte fra NFR til et forprosjekt for innovasjonsprosjekt i offentlig sektor som vi har kalt Bo hjemme – integrering av fysiske og digitale tjenester. Pasientsentrert og helhetlig tjenesteorganisering.
Prosjektets mål: • Utvikle en hjemmetjeneste som utnytter mulighetene som digitalisering av tjenesten gir for å styre tjenesten i bærekraftig retning og sikrer en pasientsentrert, helhetlig og proaktiv tjenesteorganisering. • Utvikle ideer og konsepter, etablere samarbeidskonstellasjoner relatert til mulighetene som digitalisering av hjemmetjenesten gir for å styre tjenesten i bærekraftig retning og som sikrer en pasientsentrert, helhetlig og proaktiv tjenesteorganisering i tillegg til å avklare strategisk forankring, nytteverdi, kunnskaps- og forskningsbehov.

Kommunens strategiske forskningsorgan

KSF er en samarbeids- og finansieringsmodell for kunnskapsløft i kommunale tjenester. Struktur for et systematisert kunnskapsløft og innovasjon i kommunale tjenester, er et grep som vil sikre at vi får vite mer om hva som virker hvor. Det er etablert få strukturer for kunnskapssystem for kommunene både når det gjelder å utvikle, formidle og ta i bruk kunnskap. Merparten av kunnskapsutviklingen er initiert av andre og uten tilstrekkelig involvering fra kommunene. Nye nasjonale planer fremmes på løpende bånd, de fleste med tydeliggjøring av ansvar og nye oppgaver til kommunene. Prioriteringsutfordringene blir større. Kommunesektoren har understreket behovet for en struktur som kan bidra til å bygge et solid kunnskapsgrunnlag til støtte for fremtidige krevende beslutninger. Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF) er nettopp det; en struktur for organisering og finansiering av kunnskapsløftet.

Forskning

Regionalt forskningsfond Nordland lyser ut nye midler til Regionale hovedprosjekt i offentlig sektor 2022 med søknadsfrist 16. mars. Endelig utlysningstekst publiseres senest 2. februar.
Formål Styrke forsknings- og innovasjonsevnen i offentlig sektor i Nordland. Midlene skal bidra til å styrke grunnlaget for fornyelse av offentlig sektor regionalt og bidra til å løse regionale samfunnsutfordringer. Hvem kan søke? Kommunal sektor lokalisert i Nordland, samt statlige virksomheter som har sitt hovedkontor i Nordland.
KunnskapskommunenHelseOmsorg Nord
Solrun G. Holm