Mange ansatte som har ansvaret for å følge opp beboere under måltider opplever stor frustrasjon når beboere slutter å spise og drikke. En studie viser at ansatte utøvde alt fra svakt press til å tvinge maten i beboerne som ikke ville spise. Begrunnelsen de kom med var tosidig, at de hadde bedre samvittighet når de hadde fått i beboeren mat og at nasjonale retningslinjer sa at det var viktig at pasienten fikk næring. I siste fase av livet er det normalt at interessen for mat og drikke avtar, utfordringen for helsepersonell er å avgjøre om det skal igangsettes ernæringstiltak, og når eventuelt slike tiltak skal avsluttes. Etisk refleksjon og kunnskap rundt ernæring i livets siste fase er en viktig del av den helhetlige pleien og det er derfor nødvendig å øke bevisstheten hos helsepersonell omkring etiske spørsmål og ernæring, med det som mål å etablere en enhetlig og forsvarlig forankret praksis. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom Vågan kommune, Vestvågøy kommune og Nord universitet, Fakultet for sykepleie og helsevitenskap.