Sammendrag
Introduksjon: Til tross for at det i mange år har vært stor oppmerksomhet og innsats knyttet til legemiddelhåndtering, både helsepolitisk og i forsknings- og utviklingsprosjekter, er det fortsatt store utfordringer knyttet til kvalitet og sikkerhet, da særlig knyttet til personer med utviklingshemming. Helsetilsynet avdekket i et landsomfattende tilsyn i 2016 at det var alvorlig svikt i legemiddelhåndteringen til denne pasientgruppen i kommunale helse- og omsorgstjenester.
Vårt mål er at innovasjonen skal designe et rammeverk som sikrer trygg legemiddelbruk og gir et kvalitativt bedre tilbud til personer med utviklingshemming (se figur 1). Sekundære mål er at deres pårørende og de ansatte vil oppleve bedre trygghet i arbeidet med legemidler, og gjennom bedre samhandling arbeide mer effektivt ved bruk av digitale støttefunksjoner. Innovasjonsideen er nærmere bestemt å utvikle/videreutvikle følgende:
Innovasjonsideen er spesifikt å utvikle/forbedre følgende:
Metode: I dette prosjektet har vi valgt en metode hvor deltakerne bidrar aktivt i forskningen underveis i samarbeid med forskere, deltakende aksjonsforskning (Baum et al., 2006). Normaliseringprosessteori benyttes som et analytisk verktøy som hjelp til å forstå og forklare de dynamiske prosessene som oppstår under implementeringen av komplekse intervensjoner og teknologiske og organisatoriske innovasjoner i helsevesenet (May et al., 2009). Skivington et al (2021) har utviklet et rammeverk for utvikling og evaluering av komplekse intervensjoner. Dette bruker vi som grunnlag for utvikling og evaluering av eget rammeverk.
Nytte- og verdipotensial: Nytte og verdipotensial for egen virksomhet ligger i det nye tverrfaglige rammeverket for optimalisering av forskrivning, håndtering og oppfølging av legemidler for personer med utviklingshemming med tilhørighet i kommunal sektor. Dette gir bedre livskvalitet til personer med psykisk utviklingshemming, og ikke minst økt kunnskap og trygghet hos personalet for at de legemidlene brukerne får virker etter hensikten. Det vil også gi bedre kvalitet på tjenesten og reduserte kostnader for bruker og kommune, og dermed bidra til helseøkonomisk gevinst. Rammeverket som kommunen utvikler kan deles med andre kommuner.
Referanser:
Baum, F., MacDougall, C., & Smith, D. (2006). Participatory action research. Journal of Epidemiology and Community Health, 60(10), 854-857.
May, C. R., Mair, F., Finch, T., MacFarlane, A., Dowrick, C., Treweek, S., Rapley, T., Ballini, L., Ong, B. N., & Rogers, A. (2009). Development of a theory of implementation and integration: Normalization Process Theory. Implementation Science, 4(1), 1-9.
Skivington, K., Matthews, L., Simpson, S. A., Craig, P., Baird, J., Blazeby, J. M., Boyd, K. A., Craig, N., French, D. P., McIntosh, E., Petticrew, M., Rycroft-Malone, J., White, M., & Moore, L. (2021). A new framework for developing and evaluating complex interventions: update of Medical Research Council guidance. BMJ, 374, n2061. https://doi.org/10.1136/bmj.n2061